Het kan altijd sneller Het kan altijd sneller....
Wat is snelheid voor een cad werkplek?

Er zijn een paar niveaus waar men de snelheid van het gebruik van cad kan verbeteren.
Meestal wordt er alleen gekeken naar de werkplek, het cadstation waar enige instellingen verbetering in snelheid kan betekenen.

Doordat het management bij de meeste bedrijven de Ict afdeling teveel macht heeft toebedeeld en geen rekening houdt met een van de duurste onderdelen van het werk te weten het cadgebruik, zullen de onderstaande aanbevelingen vaak niet worden gehonoreerd.

Merk ik hier frustratie op? Ja, dat klopt. Bij een groot aantal bedrijven is er te weinig aandacht vanuit het management voor deze (primaire) werkzaamheden binnen de organisatie.

Werkplek:
1 - Installeer alleen het betreffende cad pakket en gebruik niet de gehele suite. Hierdoor zijn er minder updates onderbrekingen.
2 - Installeer geen Office pakketten en mailsoftware. Gebruik een beeldscherm met 2 dvi ingangen en een losse kantoorpc. (Gebruik eventueel webmail)
3 - Gebruik zo min mogelijk pakketten gelijktijdig. Dus start alleen het cad pakket. (Druk eens de <Shift> in bij de opstart v.h. cadstation.
4 - Verander de prioriteit v.h. cadproces (b.v. cad.exe) naar hoog. Dit versnelt het programma. (Weten wat je doet)
5 - Zorg na goede afspraken met de tekenaars (collega's!) dat elk een beperkte toegang krijgt op het eigen workstation. Alleen de cad systeembeheerder met de beheerder(s) van Ict hebben alle rechten.

Instellingen in het besturingssysteem:
5 - A Schakel over naar het meest eenvoudige achtergrond en menu. (beeld van NT4.0)
B Stel Windows alleen op "prestaties"
C Schakel de schaduw uit van de muis

Netwerk
6 - Probeer een seperaat netwerk voor cad te bewerkstellen van 1GBps. Het voorkomt een hoop ergenissen bij grotere bestanden en veel tijd bij het samenwerken van collega's op de schijven van de fileserver.
Cad pakket
7 - A Gebruik de laatste driver voor de grafische kaart
B Stel tijdelijke opslag in op de lokale schijf. (Stel in op b.v. c:\temp)
C Beperk het aantal zoekpaden tot het uiterste.
D Probeer commando 'mem eens' in Autocad.
E Laat eigen programma's alleen met "autoload" "autoloadarx"
F Laat het cadstation na te hebben "uitgelogd" door de weeks aanstaan.
Gebruik een aparte map (directory) om alle ter zake doende data op het lokale station te bewaren. Gebruik dus niet de standaard mappen van Windows. Dit scheelt bij afwezigheid of ziekte een hoop zoekwerk voor de collega's.

Plotten
8 - Zorg voor vaste instellingen voor de peninstellingen, (.ctb) enkele keuzes voor kleur en zwart-wit. Maak afspraken over een gemeenschappelijke versie en laat niet iedere tekenaar aan zijn lot over. Zorg voor de juiste drivers op de plotter en een webcamera boven de uitvoer zodat niet voor elk plotje de tekenaar naar de ploter toe moet lopen.

Hulp
Eerste vereiste is om je collega's bij te staan. Ze moeten van je op aan kunnen om de apparatuur 24/7 te kunnen gebuiken. Gebruik zoveel mogelijk overname software (Netview of RGS voor HP). To the point!!

Terug