Repro plotter Werkplek v.e. tekenaar/modelleur

Deze blog besteedt aandacht aan de Repro

Het tekenen van 2D en 3D kent een stadium van proef tekeningen en uitvoer tekeningen. De laatste is onderverdeeld in bijvoorbeeld tekeningen ter goedkeuring, versies, uitvoer etc. Vaak ook nog met een andere type en kleur van het papier. Zodoende is de behoefte aan een goede Repro bij de meeste bedrijven met Cad apparatuur vrij groot. Afdelingen die vooral schema's maken hebben vaak voldoende aan een A3 grootte als uitvoer. Maar de meeste gaan voor de grotere formaten. Deze Blog zal voornamelijk gaan over dit uitgangspunt. Bedrijven die zelf geen plotter(s) hebben zijn niet serious te nemen op hun vakgebied.

De mooiste combinatie is een scanner voor groot formaat (A0) met een zwart-wit plotter en een kleurenplotter. Er dienen een aantal formaten te worden ondersteund, zodat er verschillende formaten automatisch door de plotter(s) kan worden gekozen. Voorbeeld zijn een aantal formaten (breedte maten) A0, A1, A2, A3. Wanneer er meer rollen zijn (meerdere rollen in een lade) kunnen er meerdere rollen gelijktijdig worden gebruikt voor de meest favoriete te kiezen rol zoals A0. Hierdoor kunnen de plotters zonder tussenkomst lange tijd door blijven gaan.
Snelheden van een plotter worden in A0 per minuut gerekend. Voor zwart-wit kan men voor een goede gemiddelde plotter op 2,5 A0 per minuut rekenen.

Een kleurenplotter is met een praktische waarde van 1 A0 per minuut een goede tweede. Voor een zwart-wit plotter met bovenstaande snelheid is het economisch verantwoord tussen 4 en 6 km2per jaar. Grotere oppervlakten vragen dan ook om een snellere plotter. Een lager oppervlakte vraagt om een lichtere zwart-wit plotter of het gebruik van alleen de kleurenplotter. Dit zijn slechts duimregels. Van belang is ook de mogelijk te verwachten topdrukte in de Repro tijdens het afleveren v.e. opdracht.

Wil je economisch met je apparatuur omgaan, dan is het handig om te stellen dat wanneer er een grote opdracht moet worden afgeleverd, om de de bulk van het werk bij een commerciŽle lichtdrukkerij te laten verwerken. Zo behoudt u toegang tot de Repro en overschrijdt u niet de grenzen wat de verhuurder in het contract heeft vastgelegd. Het aantal "tikken" loopt anders sterk op. (Extra kosten bij de huur van een plotter) Als laatste wil ik hier nog opmerken, dat bij het in huis hebben van een zwart-wit en een kleurenplotter er nog een extra praktische voorwaarde wordt gediend, te weten continuiteit. Wanneer er eens een storing in een van de plotters is, kunt u, zij het met enig ongemak toch voor een uitvoer zorgen.

Repro
Datum 26-02-2016
De ctb (color tables) van AutoCad zijn een koppeling tussen de kleuren op het beeldscherm en de uiteindelijke lijndikte die wordt gebruikt door een plotter. Bij kleurenplotters is dit uitgebreid naar een kleurenspectrum v.d. betreffende plotter. In de loop v.d. jaren is er een uitbreiding geweest van 8 pennen naar 256 pennen en een variŽteit aan plotter talen zoals Calcomp Pcl en Hpgl en Hpgl/2 om er een paar te noemen. Autodesk heeft de ondersteuning van diverse leveranciers in de vorm van drivers al jaren geleden gestopt, waardoor er een impasse is geweest tot dat in 2011 een (eigen) pdf driver werd ontwikkeld met laaginformatie die goed bruikbaar bleek te zijn. In dit voorbeeld is er sprake van 3 keuzes zwart-wit voor schema's, grijs voor plattegronden en kleur. In het het voorbeeld heeft 'zwart-wit' altijd pen 7 'grijs' kleur 8 pen 9 en kleur zie het voorbeeld.
klein overzicht v,d, pennen. Klik voor groter voorbeeld Deze penset is zo ontworpen dat tijdens een storing aan een v.d. plotters v.d. Repro, (kleur en zwart-wit) er toch altijd een redelijk alternatief kan worden geboden.


De beperking van de set kleuren in het voorbeeld is een gevolg van het onderscheidend vermogen van de gemiddelde tekenaar om kleuren van elkaar te onderscheiden. Dit zijn de best mogelijke kleuren bij een Colorwave van Canon.
Datum 20-05-2016

Cadmanpage Blogs