Server side Werkplek v.e. tekenaar/modelleur

Deze blog besteedt aandacht aan de Server kant voor
de werkplek . De zgn. Backend

De automatisering in het bedrijfsleven kent een aantal stages. Bij middelgrote bedrijven werd eerst de boekhouding geautomatiseerd m.b.v. een Mainframe. Vroege aanhangers van de computer techniek introduceerden (1980) direct daarna tekencomputers. Hier begint mijn verhaal. De PC werd pas rond 1992 geintroduceerd, vaak zeer tegen de zin v.h. management in, die bang was het overzicht te verliezen. Rond deze tijd werden de eerste Autocad PC's bij de kleinere bedrijven toegepast. Vaak door de makkelijk te kraken licenties van Autodesk (heel toevallig)

Het management die de chaos van de PC's een doorn in het oog was en de strakke organisatie v.h. Mainframe en de (Unix, VMS e.d.) cadstations begon rond 2000 aan een
organsatie "IT" afdeling. Omdat ook de telefooncentrale als losse unit werd geintregreerd
in het netwerk werd de 'C' toegevoegd aan de naam. Zo onstond de "ICT" afdeling.
De 'C' van communicatie hebben ze nooit kunnen waarmaken, want dit was hun 'Achillespees' op zijn zachts gezegd.

Na de jarenlange worstelingen kwam een organisatie naar voren die een regide beleid mocht uitvoeren naar alle andere afdelingen toe. Veel talentvolle en creatieve medewerkers werden zo het bedrijfsleven bij middelgrote en grote (overheid!) uitgedreven. Een behoorlijke kennis flow van bovenstaande organisaties naar kleine bedrijven, eenmanszaken (zzp, adviseurs, softwarebureaus) was het gevolg. Vanwege de tunnelvisie bij veel grote bedrijven door het management werd het kennisverlies nauwelijks opgemerkt en werd/wordt door de ICT afdeling geen rekening gehouden met andere technische behoeften dan een boekhouders periferie.
De gebruikers willen meer. Vroeger was je al blij met een eenvoudige pc, maar nu

slepen de meeste collega's mobiele telefoons, tablets, maar ook een redelijk begrip van de ICT techniek met zich mee. De ICT afdeling ziet alles als een rechtstreekse aanval en weigert aanpassingen te doen, Argumenten, "te duur, beveiliging, geen bekend besturingssysteem, geen licentie voor", etc.

Er zijn (ook) middelgrote bedrijven die hebben ingezien, dat het beleid moet worden aangepast aan de moderne tijd. Dat er zeker wat te zeggen is voor een andere meer specifieke aanpak. Dat het delen van rechten op een netwerk geen gevaar hoeft te zijn voor een bedrijf, mits er goede afspraken worden gemaakt. Voorbeeld van een "nieuwe" ontwikkeling:
Het Bimmen is sinds november 2011 een feit. Dit 3D tekenen (modelleren) met de daarvoor opgezetten afspraken, betekent een revolutie in de installatie wereld. De kleinere installatiebedrijven hebben meer kennis en ervaring in huis dan de grotere installatiebedrijven. Zij hebben de boodschap begrepen en zorgen voor opgeleiden mensen en (duurdere) apparatuur. De middelgrote en grote bedrijven aarzelen nog steeds en beseffen niet dat er door een te starre houding een tweede grote uitstroom van kenniswerkers zal opkomen. Natuurlijk is er in het zzp circuit mensen in te huren. In het verleden huurden men eigenlijk deelkennis in. Een zzp er voor tekenen, een ander voor ontwerp, en voor calculatie, werkplanning etc. Nu wordt dit allemaal door een modelleur (3D tekenaar) belichaamd. Denkt deze persoon ook met het bedrijf mee? Het lijkt mij beter deze personen een vaste baan in een project team aan te bieden.

Backend 
Datum 19-02-2016
De Backend, is het geheel van hard,- en software die dienst doet als server voor cad doeleinden. Voor een tekenkamer met enkele tekenaars is een fileserver met backup mogelijk die midden in het kantoor kan worden geplaatst. De verbindingen met de Cadstations kunnen met een cat6 (max 55meter) cat6a (max 100meter) (of hoger) kabel worden bewerkstelligd. Hierdoor is een grote netwerksnelheid voor alleen het "cadverkeer" mogelijk. (1 Gbps) Door het gebruik v.d. gemeenschappelijke schijf, wordt het samenwerken voor Autocad tekenaars sterk verbeterd.

Wanneer er een centraal beheer is voor alle applicaties, probeer dan een apart netwerksegment alleen voor cad te verkrijgen. Ik heb het al eerder gemeld, een aparte server voor cad. Deze server is het beste met het besturingssysteem Unix uit te rusten.
Linux, zoals Red Hat, Debian, and Mandrake Linux etc. Door gebruik van Samba kunt u nu de koppeling maken met alle Windows systemen. Zo kunt u de Cadstations een netwerk schijf laten delen, (domein) rechten geven en cad menu's centraliseren.

Samba zorgt voor samenvoeging van de voordelen van twee werelden. De tekenaar "ziet" de gewone wereld van Microsoft. Met de extra aanvullingen van Samba en Unix, kunnen er meer beveiligingen op file en directory niveau worden gecombineerd. Bij een aantal Unix versies (b.v. HPUX) is NFS en LVM inzetbaar. De eerste zorgt voor flexibele schijfbenamingen, (Geen C: D: E: etc.) en de tweede voor een flexibele schijfindeling, waardoor de belasting tijdens het werken kan worden aangepast.

Wanneer de plaatselijke ICT afdeling meewerkt, kan het Domein (soort werkgroep voor Windows) door Samba aan de rest van het kantoor worden gekoppeld. Hierdoor is het inloggen van een gebruiker te vereenvoudigen. Zelf heb ik het liever niet.

Een gebruiker van een Cadstation heeft nl. andere rechten nodig dan een kantoor medewerker, vanwege de instellingen die nodig zijn voor Autocad/Revit etc. Ik kom er later op terug.

Een Cad systeembeheerder zal eerst de server online zetten op Unix/Linux, het besturingssysteem. Vervolgens wordt Samba gestart en daarna geconfigureert. Vergelijkbaar met het instellen van een Windows server. De gebruikers, hun rechten, de printers etc. De eenvoudigste manier is een inlog op het Cadstation en daarna een koppeling naar de schijven op de server. Slechts eenmalig in te stellen. Ook voor het iinloggen aan het bedrijfs domein en daarna koppelen aan de cad server is mogelijk.

Er zijn dan meer gereedschappen om de server en de files te beheren dan op een Windows server. Er zijn nauwelijks updates modig terwijl de hardware hetzelfde kan zijn dan een Windows server (die bijna elke week moet worden bijgewerkt!). Naast de bovenstaande installaties is er ook nog ruimte voor andere software zoals een Internetserver, Sql server etc. Bij een Windows server dien je dat allemaal apart te moeten aanschaffen en op aparte servers te plaatsen. Dit scheelt echt geld! Het mooiste komt nog. De mogelijkheid om m.b.v. scripting (Shell) maar ook b.v. Perl allerlei hulpprogramma's te bouwen voor Autodesk produkten zijn bijzonder uitgebreid. Zo kun je prima backupsoftware bouwen, gebruik van tapes voor project backups, dagbackups etc. Software voor je intranet met automatische archivering, opschonen van tekeningen zonder dat de tekenaars er last van hebben, plotprogramma's etc. Zie ook eens: DKBplot

Datum 15-04-2016

Cadmanpage Blogs