De werkplek Werkplek v.e. tekenaar/modelleur

Deze blog besteedt aandacht aan de werkplek

De werkplek voor Cad heeft een ruimere opzet dan voor een gewone kantoormedewerker. De computer is groter en er zijn (zeer aan te bevelen!) meerdere beeldschermen aanwezig. Er dient voldoende ruimte te zijn voor het uitleggen van tekeningen, (papier, jawel nog steeds!) een mogelijkheid om het licht te dimmen rond het beeldscherm en goed licht op de paparassen. De lichtsterkte dient rond het beeldscherm ongeveer gelijk te zijn t.o.v. het beeldscherm zelf. Dit zorgt voor voldoende contrast en minder vermoeide ogen.
Het beeldscherm zelf staat haaks op de vensters in het gebouw. Zeker ook dit is een aspect waarop een Cad Systeembeheerder let. Vooral beginnende tekenaars dienen hier te worden bijgestaan. Uiteindelijk is het een zittend beroep die meestal de gehele werkdag wordt uitgeoefend.

Een goede draaistoel en een rechte zithouding is aan te bevelen. Voor diegene die een bril dragen is een gesprek met een opticiŽn aan te raden. Een zgn. computerbril kan er voor zorgen dat een collega zijn werk kan doen zonder "brandende" ogen. Muisgebruik is door het intensieve karakter bij het tekenen een bron van rsi.

Een pijnlijke schouder, elleboog of pols m.b.t. de pezen kan het gevolg zijn van te weinig afwisseling in het werken met een muis. Hier volgt de oplossing.
Rechtshandige collega's dienen eens in de paar dagen gebruik te maken van de linkerhand bij het muisbedienen. De rechterhand is eigenlijk bedoeld om het toetsenbord te bedienen. Dat werkt veel beter. Hierdoor kunnen de belaste pezen in de rechterhand tot rust komen. Denk er eens aan wanneer u een pijnlijk gevoel in een van uw ledematen heeft door het muisgebruik. Voor de linkshandige collega's, leer het muisgebruik zonder de muis knoppen om te draaien. (Wijsvinger gewoon altijd de linkerknop gebruiken) Het is zo simpel. Een paar uur oefenen en u heeft het in de "vingers".
Gebruik dus ook de muis met de rechterhand.

Neem zo nu en dan de tijd om even stil te staan bij uw werkplek. En haal regelmatig iets te drinken om lang stil zitten te voorkomen. En neem gelijk iets mee voor uw collega's!

Werkplek
Datum 17-02-2016
De opzet van een kantoor werkplek wordt tegenwoordig vaak voor een groot deel door ICT regels en voorschriften ingedeeld. Daarnaast spelen altijd de kosten mee. Helaas kijkt (vrijwel) niemand meer wat de efficiŽntie van een werkplek is. Alle data wordt op de Cad computer geplaatst en men kijkt verder niet wat de gebruiker dient te doen om het cad programma te kunnen gebruiken. Doordat alle programma's voor kantoor gebruik en Cad zijn geÔnstalleerd, worden ook alle updates aan de gebruiker geprensenteerd.

Sommige bedrijven hebben een voorinstallatie voor de Microsoft updates die ze eens per week/maand uitvoeren bij het opstarten van een kantoor pc. Voor Autodesk produkten worden tegenwoordig vaak een zgn. Suite aangeboden. Dit is een in een aantal gradaties te verkrijgen blok van applicaties. Alle applicaties brengen ook weer updates met zich mee en daarmee langere wachttijden voor de gebruiker.

Hoe is dit te ondervangen voor de Cad gebruiker?
  • Geef een Cad gebruiker een standaard kantoor pc en een Cadstation.
    Installeer alleen Cad software op het Cadstation.
  • Gebruik een beeldscherm met 2 ingangen, een voor Kantoor en een voor Cad.
  • Plaats alleen het Cad programma b.v. Revit of Autocad op het Cadstation. Dit zorgt voor "rust" en minder updates dan bij een Suite, waar alles wordt geplaatst.
  • Maak een maat toegesneden voorinstallatie op een centrale server.
Datum 8-04-2016

Cadmanpage Blogs